Kupując do domu malakser, koniecznie trzeba pamiętać o kilku bardzo istotnych zasadach dotyczących korzystania z nich. Przede wszystkim należy zacząć od zapoznania się z instrukcją, jaka jest dołączona przez producenta – warto przy okazji zakupu zwrócić uwagę na to czy instrukcja ta napisana jest w języku polskim.

Przy korzystaniu z urządzenia takiego jak malakser trzeba mieć na uwadze względy bezpieczeństwa – własnego, oczywiście. Z tego też właśnie powodu z nożami oraz tnącymi tarczami obchodzić się trzeba wyjątkowo ostrożnie. Są one bowiem niesamowicie ostre i łatwo można sobie zrobić krzywdę. A noże te trzeba przecież czyścić po każdym zastosowaniu kuchennego robota. W żadnym wypadku nie wolno również podczas pracy urządzenia – czyli wówczas, kiedy jest ono włączone – wkładać do niego ani rąk, ani żadnych narzędzi. Do podajnika nie wolno też w takiej sytuacji wkładać palców – zdecydowanie bezpieczniej jest sięgnąć wówczas po specjalny popychacz, jaki zawsze dołączony jest do zestawu. Nie wolno wpadać także na tak genialne pomysły, jak dla przykładu zdejmowanie pokrywki z pojemnika wtedy, kiedy praca noży jeszcze całkowicie nie ustała. Poza tym podczas pracy trzeba zwracać uwagę na to, w jakim stopniu zapełniony jest pojemnik.

Ilość znajdujących się w nim składników nie może bowiem sięgnąć poziomu tnącej tarczy, z tego też powodu podczas korzystania z urządzenia trzeba bezwzględnie pamiętać o tym, aby pojemnik był regularnie opróżniany z zawartości. O rzeczach tak oczywistych jak to, aby nie używać uszkodzonych sprzętów, specjalnie się chyba w tym miejscu rozpisywać nie trzeba. Takie urządzenie należy albo wymienić, albo też oddać je w ręce specjalistów do naprawy. Nie wolno również dopuścić do tego, aby do kuchennego robota dorwały się dzieci – dla nich taka „zabawa” zakończyć się może bardzo nieprzyjemnie. O malakser trzeba odpowiednio dbać. To samo tyczy się bardziej wyspecjalizowanych urządzeń tego rodzaju jak blixery. Takowy blixer stosowany jest w profesjonalnej gastronomii.