Wiele firm zajmujących się gastronomią, zwykle małe restauracje, rozszerzają w ostatnim czasie swoją działalność o usługi cateringowe, czyli po prostu o możliwość dostarczenia większych lub mniejszych zamówień bezpośrednio do klienta w miejscu przez niego wskazanym.

Pożyczać sprzęt?

Pożyczać sprzęt?

Może być to niewielki dowóz prostych potraw, a może to być też obsługa wesel czy innych uroczystości. Jak każdy rozwój działalności, catering wiąże się z koniecznością inwestycji w sprzęt gastronomiczny i tym samym stanowi ryzyko działalności gospodarczej. Ciężko jest określić prawdziwe potrzeby rynku, ale na szczęście nie trzeba tego koniecznie robić. Można zaoferować szeregu usługi potrzebny do ich wykonania sprzęt gastronomiczny po prostu wypożyczyć od firm, które się tym zajmują.

Na dłuższą metę jest to oczywiście rozwiązanie dość drogie i na pewno nieopłacalne, ale w okresie wchodzenia na nowy rynek potrzebna jest elastyczność, a w zasadzie nie można sobie wyobrazić bardziej elastycznego podejścia do uzbrojenia technicznego firmy.